Delovni migranti pričakujejo rešitev

A A A


Delovni migranti opozarjajo na nesprejemljivost dvojnega obdavčevanja, čeprav ga je razveljavilo Ustavno sodišče. Zaradi ukinitve splošne davčne olajšave bi bila velika večina ob dve mesečni plači.
Kranj – Štefan Bunderla iz Kranja spada med več kot dvajset tisoč delovnih migrantov (natančno število ni znano), ki se na delo vsakodnevno odpravlja v sosed­njo v Avstrijo. »V Celovcu se mi je ponudila priložnost za boljšo zaposlitev. Sprejel sem ponudbo novega delodajalca, čeprav plača na začetku ni bila boljša kot doma,« svojo začetke delovnega migranta opiše Bunderla. Službo je sprejel zaradi izziva, boljših delovnih razmer, delovnega me­sta. Vožnja ni bila težava, saj se je prej vozil v Ljubljano, pot v Celovec je, če odštejemo zimske razmere na Ljubelju, le nekoliko daljša. Po letih dobrega dela, ima zdaj dobro plačo, je zadovoljen in ne želi tarnati.

Pa vendar je tako kot v letu 2009 minulo soboto sodeloval na informativnem shodu Civilne iniciative Apače. Je namreč davčni zavezanec Republike Slovenije, zaposlen v tujini. Do letos je zanje veljala posebna davčna olajšava. Na podlagi razsodbe Ustavnega sodišča, ki je njihovo olajšavo razglasilo za neustavno, pa so od 1. januarja izenačeni z vsemi, ki so slovenski davčni zavezanci in delajo v Sloveniji.

»Težava se vleče že vse od leta 2005, v letu 2009 pa je takratna vlada prisluhnila našim argumentov in nam priznala davčno olajšavo, ki za lani znaša 7600 evrov,« razloži Bunderla. To pomeni, da je le majhno število migrantov v Sloveniji doplačalo dohodnino. Po njihovem mnenju je Ustavno sodišče razsodilo kot je, ker ni poznalo njihovih argumentov. »Mi nimamo plačanega prevoza na delo, ne malice, ne moremo najeti kredita v Sloveniji, skoraj nihče ni prejemnik doklad za otroke, obisk zdravnika plača Avstrija in podobno. Ali veste, da tudi ne morem biti naročnik pri nobenem mobilnem operaterju,« pove in vpraša Bunderla.

O svoji plači in plačani dohodnini ne želi govoriti, izračunal je le, da bi moral ob dokončni odpravi davčne olajšave doplačati več kot štiri tisoč evrov. Z drugimi besedami: na mesec bi zaslužil več kot tristo evrov manj. Ob toliko nižji plači si marsičesa ne bi mogel več privoščiti. Ob tem pa Bunderla dodaja, da skoraj vso plačo iz Avstrije prinese v Slovenijo. In tu troši in prispeva k rasti slovenskega BDP. Še huje bi bilo vsem, ki zaslužijo do enajst tisoč evrov letno, saj je v Avstriji to meja obdavčitve. Ti bi morali doplačati okoli dva tisoč evrov ali dve mesečni plači. V Prekmurju in na Štajerskem je veliko delovnih migrantov, ki z zasluženo plačo v Avstriji živijo celotno družino. Ali bo tako tudi po novem, ne vedo.

Delovni migranti, seveda na delo odhajajo tudi v druge države, pričakujejo rešitev do konca marca. »Imamo upanje, saj se na finančnem ministrstvu želijo pogovarjati in razumejo naše argumente,« pravi Štefan Bunderla. Če dogovora ne bo, se bodo odločali za več možnosti, od državljanske nepokorščine, obvestila Evropske komisije, nove presoje na Ustavnem sodišču, napovedujejo celo ustanovitev politične stranke.


Komentarji