Rožek ima tudi slovenski obraz

A A A


Rožanska vas Rožek/Rosegg, ki je dobila ime po gradu roženskih grofov in leži na malo dvignjeni ravnini med dvema strugama Drave nekje na sredi poti med Št. Jakobom/St. Jakob in Št. Petrom/St. Peter v Rožu in Vrbo/Velden na zahodnem koncu Vrbskega jezera, je vredna obiska.
Posebna atrakcija sta živalski vrt s številnimi eksotičnimi živalmi in dobro ohranjeno pokopališče iz halštatske dobe. Kraj, ki je skupaj z okoliškimi manjšimi kraji tudi središče istoimenske občine, ima tudi slovenski obraz. V kraju deluje Slovensko kulturno društvo, poimenovano po domačinu slikarju Petru Markoviču (1866–1929), ki je zaradi svojih slikarij znan na Koroškem in tudi v Sloveniji. Med drugim se je šolal tudi v Šubičevi delavnici v Poljanah. Poslikal je številne cerkve na Koroškem in tudi na Slovenskem, med drugim tudi na Jezerskem. Zastor v dvorani Slovenskega prosvetnega društva v Borovljah/Ferlach pri Cingelcu na Trati krasi njegova upodobitev ustoličevanja karantanskih vojvod na Gosposvetskem polju, izkazal pa se je tudi s portreti, med katerimi sta tudi dve upodobitvi škofa Antona Martina Slomška. Na slavnega rojaka spominja doprsni kip pri župnijski cerkvi, v njegovi bližini pa je tudi pred leti postavljeno obeležje Slovencem, žrtvam nacizma iz Rožeka in okolice.

Nekaj sto metrov naprej, v smeri proti Vrbi, pa je levi odcep ceste h Galeriji Šikoronja, ki je ena od žarišč kulturnega življenja v občini in shajališče umetnikov in njihovih častilcev iz obeh narodov, živečih na Koroškem, in pogosto stičišče umetnikov iz Koroške in Slovenije. Galerijo je leta 1985 v obnovljeni propadajoči gostilni iz Napoleonovih časov uredila domačinka, častilka umetnosti Marija Šikoronja. Pri vodenju galerije ji pomaga sestra Ljudmila Vuga. Galerija je v času razstav odprta od petka do nedelje med 15. in 18. uro, za obiske zunaj tega časa pa je treba poklicati na mobilni telefon 0043/664 512 36 45 ali svoje želje sporočiti na elektronski naslov office@galerie-sikoronja.at.


Komentarji