Priložnost tudi v Avstriji

A A A


Po ocenah naj bi okrog tri tisoč Gorenjcev kruh služilo v Avstriji. Tamkajšnji delodajalci iščejo predvsem delavce na področjih kovinarstva, zdravstvene nege, gradbeništva in gostinstva.
V Kariernem središču Območne službe Zavoda za zaposlovanje Kranj se je pred kratkim zbralo okoli 40 mladih, ki so jim v sodelovanju z omrežjem Eures (ta povezuje zavode za zaposlovanje iz evropskih držav) predstavili zaposlitvene priložnosti in usposabljanja v Evropi. Kot jim je pojasnila direktorica območne službe Dragica Ribnikar, je med osem in devet tisoč osebami, kolikor jih je v povprečju v evidenci brezposelnih na Gorenjskem, okoli tisoč iskalcev prve zaposlitve, še enkrat več – okoli dva tisoč – pa je brezposelnih, mlajših od 30 let. Tipičen mlad iskalec zaposlitve do 30 let je na Gorenjskem pogosteje moški kot ženska, ima 4. oz. 5. stopnjo izobrazbe, na zavodu je prijavljen v povprečju tri mesece in nima delovnih izkušenj. »In ta mladi iskalec zaposlitve je vse pogosteje tudi tisti, ki išče priložnosti v tujini,« je pristavila Ribnikarjeva.

Med gorenjskimi iskalci zaposlitve je zaradi bližine, ki jim omogoča vsakodnevno ali tedensko vračanje domov, še posebej zanimiva sosednja Avstrija. Tam naj bi kruh služilo okrog tri tisoč Gorenjcev, sicer pa naj bi pri severnih sosedih po ocenah delalo več kot enajst tisoč Slovencev. Eures svetovalka Mirela Pekica je pojasnila, da avstrijski delodajalci iščejo delavce zlasti na področjih kovinarstva (orodjarje, strugarje, ključavničarje, CNC operaterje), gradbeništva (zidarje, tesarje, krovce, stavbne kleparje, izolaterje, polagalce tlakov, pleskarje, elektrikarje …), pa tudi medicinske sestre, kuharje, natakarje in sobarice. Nujno je znanje nemškega jezika, še zlasti, če gre za delo s strankami. Delavcem iz Slovenije, ki bi se vsakodnevno vozili na delo v Avstrijo (čezmejni delavci), tam ni več treba imeti prijavljenega bivališča, kar pomeni tudi manjše stroške, je pojasnila Mirela Pekica. Mnoge pa v Avstrijo vleče tudi boljše plačilo. Eden od mladih udeležencev predavanja nam je zaupal, da se dogovarja za delo natakarja v avstrijskem hotelu; njegova začetna plača bi bila 1.350 evrov, kar je precej več kot v Sloveniji.

Mirela Pekica sicer iskalcem zaposlitve v tujini svetuje še, da se predhodno pozanimajo, ali v drugi državi priznavajo v Sloveniji pridobljene poklicne kvalifikacije. »Iskalcem zaposlitve med 18. in 30. letom starosti pripada tudi nadomestilo za stroške zaposlitvenega razgovora v tujini,« je pojasnila. Mladim svetuje še, naj na evropskem zaposlitvenem portalu Eures redno spremljajo prosta delovna mesta (ta čas je objavljenih 1.488.000), tista, ki so namenjena tudi tujcem, pa so označena z modro evropsko zastavico.


Komentarji