Slovenci znova v deželnem zboru

A A A


Koroška politika se je na nedeljskih predčasnih volitvah v deželni zbor postavila na glavo.
Svobodnjaki so po 23 letih vladanja deželi zaradi finančnih in političnih afer strmoglavili z oblasti in dali prostor tudi novim obrazom v deželni in posredno tudi v zvezni politiki. Koroška je od nedelje, 3. marca, naprej drugačna, bolj sproščena, beremo v časnikih in slišimo od ljudi. Gledano s stališča Slovencev na Koroškem, so bile nedeljske volitve zanje še veliko več. Iz deželnih uradov odhajajo ljudje, ki so bili neprijazni, celo grobi do sodeželanov slovenske narodnosti, Slovenci na Koroškem pa skozi velika vrata stopajo v 36-članski deželni zbor. Vanj so bili izvoljeni dve poslanki in poslanec, ki javno povedo, da so Slovenci.

Na listi Socialdemokratske stranke, ki jo na Koroškem vodi Slovencem naklonjen dr. Peter Kaiser (njegov sin je obiskoval Slovensko gimnazijo – op. J. K.), po volitvah verjetno novi deželni glavar, je bila v deželni zbor izvoljena Ana Blatnik, rojena pri Ogrisu ozirom Miklavžu v Bilčovsu/Ludmannsdorf. Na listi Zelenih je postala deželna poslanka profesorica na Slovenski gimnaziji v Celovcu Zalka Kuchling, deželni poslanec pa je tudi njen profesorski kolega na slovenski gimnaziji Lojze Dolinar, ki je kandidiral na listi stranke Team Stronach, ki jo je ustanovil kanadsko-avstrijski poslovnež Frank Stronach. Vzpon te stranke je bil bliskovit. V nekaj mesecih se je iz gibanja spremenila v vplivno politično stranko, ki tudi na volitvah v drugih zveznih deželah in na državni ravni ne bo igrala postranske vloge.

»Koroška se v nedeljo ni spremenila le v dobro nas, Slovencev, ampak vseh Korošic in Korošcev. Ljudje so povedali, kaj želijo. Dovolj jim je bilo stalnega spodbujanja k sovraštvu, nestrpnosti, jezi drug na drugega, korupcije, škandalov, laži in podkupovanja. Korošci smo izbrali pot sožitja in pozitivnega vzdušja, in kar je zame tudi pomembno, enakopravnega pogovora. Podedovani problemi so težki in jih ne bo lahko rešiti. Tega se zavedamo. Izvolitev treh Slovenk in Slovencev v deželni zbor je nekaj izrednega. Škoda, da to ni uspelo uspešnemu politiku Vladimirju Smrtniku, ki mu v Ljudski stranki niso dali ustreznega mesta,« je v komentarju nedeljskih volitev v torek povedala Ana Blatnik, uspešna kandidatka Socialdemokratske stranke. Ana je imela po uspehu na nedeljskih volitvah dve izbiri: ali sprejme mandat deželne poslanke ali zvezne svetnice na Dunaju. Odločila se je za drugo. »Tako sem se odločila zaradi dejstva, da lahko na Dunaju, ki je odgovoren za manjšinsko politiko in za reševanje problemov žensk, in kjer so sedeži odločujočih ministrstev, vplivam na reševanje težav na teh področjih,« je povedala Ana Blatnik, ki bo kljub uglednemu položaju na Dunaju še dvakrat tedensko učila v poklicni šoli v Beljaku/Villach.


Komentarji