Panoramska karta Karavanke

A A A


Po velikem uspehu karte Julijske Alpe 3600 je zdaj izšla še karta s panoramskimi pogledi s 24 vrhov Karavank. Karta je že postala nepogrešljiv del osnovne pohodniške opreme mnogih planincev.
Pred kratkim je luč sveta ugledala panoramska karta z naslovom Karavanke 3600, ki v obliki priročnega žepnega vodnika planincem prikazuje 360-stopinjske panoramske poglede s 24 vrhov Karavank. Planinec, stoječ na vrhu gore, s karto v roki lahko določi imena vseh vidnih okoliških gora in hribov. Avtorja karte sta sin in oče Jernej in Borut Kokelj iz Lesc oziroma Radovljice. »Knjiga je nastajala dve leti. Vključenih je 24 vrhov vse od Peči – Tromeje na zahodu pa do Uršlje gore na vzhodu. Posebnost Karavank je, da so relativno lahko dostopne v vseh letnih časih. Skozi letne čase pa neverjetno spreminjajo svojo podobo, kar daje knjižici poseben čar,« je povedal Jernej Kokelj. V dveh letih sta se avtorja povzpela na vseh 24 v knjižico vključenih vrhov (na kakšnega tudi po večkrat, največ težav jima je povzročala Uršlja gora, na katero sta morala kar petkrat) in fotografirala panorame, nato pa je sledilo zahtevno označevanje vrhov, pri čemer je sodeloval tudi planinski navdušenec Janez Pretnar iz Radovljice. Knjižico je mogoče kupiti v vseh bolje založenih knjigarnah, na sedežu Planinske zveze Slovenije ter v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, od pomladi naprej pa bo na voljo tudi v nekaterih planinskih kočah ter trgovinah s planinsko opremo. Ker Karavanke nenehno preskakujejo slovensko-avstrijsko mejo, sta se avtorja odločila, da bosta izdala knjižico še v nemški različici, namenjena pa bo avstrijskim planincem.

Panoramska karta Karavanke 3600 je druga v nizu panoramskih kart, ki sta jih izdelala Jernej in Borut Kokelj, prva Julijske Alpe 3600 je izšla pred dvema letoma in je bila zelo uspešna, saj je prva izdaja pošla v manj kot enem letu, tako da so jo že ponatisnili. »Mnogo planincev nam pritrjuje, da služi svojemu namenu, saj je postala del njihove osnovne pohodniške opreme,« je povedal Jernej. Nastaja pa tudi že nova knjižica, zdaj se bosta Jernej in Borut podala v Kamniško-Savinjske Alpe.


Komentarji