Na odru s pesmijo in besedo

A A A


Kulturna dejavnost med Slovenci na Koroškem je neuničljiva, množična in tudi vrhunska.
O tem pričajo številne nagrade, ki jih doma na Koroškem in na tujem, zlasti v Sloveniji, prejemajo posamezniki in skupine. Tudi med prejemniki letošnjih najvišjih priznanj Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti so koroški Slovenci, in sicer Katoliško prosvetno društvo Planina iz Sel/Zell Pharre in gledališče Teatr Šentjanž iz Šentjanža/St. Johann v Rožu. Priznanja so podelili v ponedeljek, 28. januarja, v Ljubljani.

Katoliško prosvetno društvo iz Sel, katerega začetki segajo 110 let nazaj v leto 1902, ko je takratni občinski tajnik Valentin Jug ustanovil tamburaški zbor, je prejelo srebrno plaketo javnega sklada. Ustanovni zbor Planine je bil leta 1912, ko je prišel v Sele župnik Alojzij Vavti in med ljudmi zavzeto gojil ljubezen do kulture. Leta 1930 so v Selah zgradili nov farni dom, trideset let kasneje pa so začeli graditi sedanjo cerkev s farno dvorano. Planina je ostala do danes kulturno srce kraja. Vaščani so dejavni v starejši in mlajši gledališki skupini, v pevskih zborih, v folklorni skupini in pri organizaciji številnih prireditev. Planina je lani slovesno proslavila 110-letnico delovanja.

Gledališče Teatr Šentjanž je koroška gledališka uspešnica. V ponedeljek je prejelo Zlati znak za izjemne dosežke v gledališki dejavnosti. Delovanje skupine iz Roža je tesno povezano s Kranjčanko Alenko Hain, ki živi v Celovcu in piše in režira, med drugim tudi za šentjanški oder. Zanj je napisala aktualno in družbeno kritično igro »Jack ali skodelica kave«, ki jo je tudi režirala. Igra je bila nagrajena na slovenskem tekmovanju ljubiteljskih gledališč, prejela pa je tudi glavno nagrado na avstrijskem srečanju mladih gledaliških skupin. Teatr Šentjanž širi med mladimi gledališko vzgojo in ljubezen do gledališča, kritično postavlja ogledalo razmeram v koroški in širši stvarnosti, predstavlja nove izrazne možnosti in povezuje slovenski in avstrijski kulturni prostor.


Komentarji